Pe 7 noiembrie îl vom cunoaște pe Markus Dressen: designer, publisher și profesor, fondator al Spector Books, o editură foarte tare din Germania, specializată în cărți de artă vizuală contemporană.
Editura Spector Books, fondată în 2008, a primit multe premii de-a lungul anilor; și acum, în 2023 câteva titluri au fost distinse și se găsesc printre Cele mai frumoase cărți germane (vezi expoziția de carte premiată de la Arcub ). Care sunt punctele forte ale echipei și editurii Spector Books, care sunt acele calități cheie care vă însoțesc mereu? Din afară, putem observa des o abordare foarte fresh, adesea neconvențională.
Pentru Spector Books a fost și este important să fim pregătiți pentru o abordare nouă pentru fiecare carte în parte și să ne punem în mod critic problema rutinelor în munca de editare și cea de design. Asta înseamnă și faptul/curajul de a spune adesea NU și nu neapărat DA pentru fiecare proiect editorial. A ne aduna, concentra puterile pentru a nu ne disipa. Dar recunosc, este extrem de greu să rămâi consecvent cu asta de-a lungul anilor.
Cum vezi, cum simți viitorul graficii și al producției de carte în vremuri cu atâtea crize și costuri din ce în ce mai mari (hârtie, tipar etc)?
Eu cred că există un viitor pentru designul și producția de carte de calitate. Tehnologia reproducerii imaginilor, a tiparului offset și a legătoriei nu au fost vreodată la un nivel așa înalt ca acum. Acest grad de performanță poate fi depășit numai de un tipar digital la rezoluție extrem de fină cu print la 6 culori (hexachrome).
Totuși, cartea se va desprinde de statutul unui produs de masă, accesibil tuturor, și se va dezvolta în direcția unui produs exclusiv, pentru puțini, întrucât cererea de carte va scădea. Probabil că în viitor editurile vor fi extrem de stricte în stabilirea titlurilor care să fie produse și să ajungă pe piață. În același timp are o importanță hotărâtoare faptul că, în continuare, cartea este mijlocul de comunicare cel mai robust, ce conține cunoaștere pentru generațiile următoare. După procesul de producție, nu mai necesită nici altă aparatură, nici energie pentru a comunica efectiv acest conținut. În plus, cărțile sunt compostabile, respectiv cartea poate fi reciclată.
Conferința pe care o vei susține la Bucharest Graphic Days sună foarte bine și simpatic în același timp: The Twelve Tasks of the Publisher.
Ce te fascinează cel mai mult în munca ta ca om de editură, dar și ca designer?
Mi-a plăcut întotdeauna și mă atrage căutarea și găsirea, împreună cu autorii și editorii, a formei celei mai potrivite pentru a comunica optim conținutul unei cărți – atât fizic, ca atingere, cât și vizual. Ca publisher este o aventură și o provocare să fac posibil acest lucru în cel mai bun mod cu putință.
Ce te motivează și ce e important pentru tine în viața de zi cu zi?
Sunt importante, în rutina mea zilnică, în primul rând libertatea și pacea, umanitatea, democrația, participarea în luarea deciziilor, respectul, toleranța, responsabilitatea ecologică, distribuirea echitabilă a resurselor, ah, aș putea continua așa fără să mă opresc…
Un proiect realizat în parteneriat cu Goethe-Institut Bukarest.
Programul complet al evenimentelor Bucharest Graphic Days aici
Toate fotografiile © Spector Books
Bucharest
20 October —
10 November
Bucharest
20 October —
10 November